Wanderlust Istra Hostel Pula

Biseri Istre - Šišan, Ližnjan, Medulin
Lonely Planet svrstao je Istru među 10 najboljih turističkih regija u svijetu

Ližnjan je naselje na krajnjem jugoistoku Istre. Nalazi se na padini što se spušta prema moru oko 2 km sjeverozapadno od uvale Kuje koja mu je prirodnom lukom. Okolni povijesni lokaliteti (gradine, rimske ladanjske vile) i ostatci (spomenici s antičkim natpisima) svjedoče o naseljenosti ovoga područja u prapovijesti i antici. Sam naziv Ližnjan potiče od osobnoga imena Licinius.

Danas se stanovnici, između ostaloga, bave turizmom, ribarstvom i poljoprivredom, a u posljednje se vrijeme potiče razvoj konjičkoga sporta, lova i sportskoga ribolova.

Geografski položaj Ližnjana omogućava pogled na Kvarnerski zaljev koji seže sve do otoka Cresa i Lošinja. Sama Općina Ližnjan obuhvaća i obližnja naselja Valturu, Muntić, Jadreške i Šišan.

ZNAMENITOSTI

  • CRKVA BLAŽENE DJEVICE MARIJE OD KUJ (17. st.), s ostacima mozaika Ville Rustica koji se nalaze pod staklenim podom
  • CRKVA SVETOGA MARTINA (19. st.)
  • ŠANDALJA, (tal. San Daniele) bogato višeslojno paleontološko, arheološko i kulturno-povijesno nalazište
  • NEZAKCIJ, (Nesactium, Vižače, Vizače) važan prapovijesni, antički i ranosrednjovjekovni lokalitet
  • SVETICA, (Monte Madonna, Monte della Madonna) visoko je brdo na važnom strateškom položaju (plovni pravci) s pogledom na cijeli prostor jugoistočne obale Istre; prapovijesna gradina s tragovima antičkih i ranosrednjovjekovnih građevina; krajem 19. stoljeća austrijska vojska gradi snažnu utvrdu čiji su dijelovi i danas dobro sačuvani
  • CESARE ROSSAROL, olupina talijanske lake krstarice u moru kod rta Marlera; sudjelovao je u operacijama tijekom Prvog svjetskog rata; naletio je na protubrodsku minu i potonuo za svega nekoliko minuta
  • PUNTA ULJEVA, dva antička brodoloma na pličini izvan rta na južnom kraju luke Kuje; prvi predstavlja devastirani ostatak trgovačkog broda s teretom amfora (1. st. pr. Kr. - 1. st. po. Kr.); drugi brodolom slabije je sačuvan, udaljen je oko 150 m od prvog, ali na istoj pličini, imao je teret kasnoantičkih amfora afričkog podrijetla; oba su potopljena na dubini od oko 6 m
  • KOSTANJICA, (Kostanjevica - tal. Castagna) napušteno srednjovjekovno selo kraj Valture; jedno od najvažnijih između 12. i 16. stoljeća; selo je napušteno oko 1585. godine zbog posljedica demografskog kolapsa; danas je sačuvana samo crkva Blažene Djevice Marije iz 16. stoljeća
Wanderlust Istra Hostel

Šišan

Šišan, malo slikovito mjestašce tik do Pule, u srednjem vijeku jedno od najbogatijih naselja pulskog agera nastalo na ostatcima antičke prošlosti.

Nalazi se na niskom plodnom poljoprivrednom području, okružen šumama i brdašcima s kojih pogled puca na šišansku okolicu, razvedenu obalu, modro more i na kvarnerske otoke.

Sa šišanskih se brdašaca vidi i u prošlost...

Otkrivamo tako povijest starih, nekad bogatih, a danas napuštenih šišanskih kuća. Na pročeljima im je niz detalja, kamenih reljefa i grbova; ispred kuća nova je priča - kamene klupe koje su nekad igrale glavnu ulogu u društvenom životu Šišanaca. Neke od priča su i ona o murvi koja je obilježila glavni šišanski trg, ona o slavnom šišanskom zmaju, te one o obitelji Frezza koja je ostavila snažan pečat u nekad bogatom i naprednom Šišanu, ekonomski najsnažnijem na ovom području, a osigurala mu je i neke mistične predaje.

Istočno od Šišana nalazi se brdo Svetica ili Monte Madonna na čijem su vrhu pronađeni ostatci gradinskog naselja s dvojnim bedemom. Početkom Prvog svjetskog rata (1915.) na Svetici je izgrađena fortifikacija baterijske grupe Monte della Madonna koja je topovima trebala braniti Ratnu luku Pula.

U blizini je i arheološko nalazište na brežuljku Glavica - NEZAKCIJ, (Nesactium, Vižače, Vizače) koje je važan prapovijesni, antički i ranosrednjovjekovni lokalitet. Nezakcij predstavlja jedan od najvažnijih lokaliteta Istre i sjevernog Jadrana.

ŠIŠANSKE LEGENDE

Legenda o zmaju

Mjesta uz more su posebna. Kao što more povezuje prostor i spaja različitosti, tako ova mjesta povezuju prošlost i sadašnjost, a time nam daju viziju budućnosti. Njihovi su stanovnici također posebni. Čuvaju duh svojih predaka, a on se od zaborava i vremena štiti pohranjen u pričama i legendama.

U blizini Šišana nalazi se brdo Monte Madonna. S njega pogled puca na šišansku okolicu, razvedenu obalu, modro more i na kvarnerske otoke. S njega se vidi i u prošlost, nedavnu, vojnu, i onu davnu, srednjovjekovnu. Odakle brdu naziv pitate se? Naravno, odgovor leži u legendi generacijama čuvanoj od zaborava. Šišancima je prelazila s koljena na koljeno. U središtu priče, kao uostalom i u središtu samoga brda, nalazi se jama. U jami je strašni zmaj. Strah i trepet ustrašenoga stanovništa. Mjesečno je za obrok dobivao po jednu žrtvovanu mladu djevojku, stanovnicu toga kraju. Kandže nemani čekale su kćer neutješnoga oca. Za razliku od drugih nije se mogao pomiriti sa sudbinom pa je otišao od kuće i lutao brdskim stazama i šumskim putevima tražeći spas. U trenutku najvećeg bola presretne ga slika djevojke s krunom od zlata, snježnobijelom haljinom, djevojka isijavajuće nježnosti. Utješila ga je, odala mu tajnu, uputila u tajnu pobjede nad zmajem. Naposljetku je shvatio tko je ona zapravo. Pred njim je stajala... Bogorodica. Monte Madonna.

Beskrajna roditeljska ljubav može sve. Najveće životne poteškoće, ovdje personificirane u obliku mitskog bića, mogu se prevladati. Šišanci daju recept: malo žrtve, malo nade i puno vjere!

Da se čudo ne zaboravi, na tom su mjestu izgradili crkvu, a brdašce je dobilo ime: Monte Madonna.

Šišanske legende - legenda o šišanskom zmaju

Prvi susjed - Medulin

Na oko 8 kilometara jugoistočno od Pule smjestio se naš prvi susjed Medulin.
Živopisni gradić s oko 2 000 žitelja, bogate ribarske tradicije.

Jug Istre - Šišan, Ližnjan i Medulin, krasi blaga mediteranska klima i čisto more uz raskošno razvedenu obalu bogatu florom i faunom.

Osobito se dičimo medulinskim zaljevom kojeg okrunjuje 11 nenastanjenih otočića s netaknutom prirodom i plažama.

Medulin je poznat po svojim prelijepim šljunčanim, pješčanim i stjenovitim plažama od kojih je najpoznatija plaža Bijeca.

Bogatsvo sportskog sadržaja Medulin čini centrom za sportske pripreme tijekom cijele godine - nogomet, tenis, jahanje, odbojka na pijesku, mini golf, letenje, kuglanje, boćanje, jedrenje, ronjenje...